Darmtherapie “Ontlastingonderzoek”

De Darm is het regelcentrum voor het algeheel welbevinden. Normaal wordt de darm maar beschouwd als een spijsverteringsbuis, die als taak heeft te zorgen voor de opname van voedsel en uiteindelijk voor de uitscheiding van de onverteerbare voedselresten. Wie aan de darm denkt, denkt gewoonlijk aan symptomen van verstoppingen, gassen, opgeblazen gevoel of pijn, respectievelijk aandoeningen zoals maag- en darmzweren, tumoren etc.

Juist in kringen van medisch specialisten wordt aan de darm nauwelijks een ruimere betekenis toegekend. Een fatale misvatting! De darm is een uiterst gecompliceerd en complex orgaan, waarvan de functie veel meer omvattend is dan de zojuist geschetste afbraak van voedsel.

Het spijsverteringskanaal en de hersenen zijn sterk aan elkaar gekoppeld. Zo zijn psychische factoren van grote invloed op de samentrekking van de darm.

Klachten zoals migraine, reumatische gewrichtsklachten, fibromyalgie, eczeem, hooikoorts, vermoeidheid, prikkelbaar darmsyndroom, huidklachten, jeuk, etc. zijn allemaal het gevolg van een disbalans in de darmflora.